17/8/2022

Zo helpen wij jonge kopers aan hun droomwoning!

Kort een blik op de cijfers1/5de van onze Belgische bevolking valt onder de categorie van jonge kopers. Zij waren goed voor 30% van alle transacties op de vastgoedmarkt in ons land.Volgens Fednot liggen de mediaanprijzen van de huizen aangekocht door jongeren rond de € 295.000 en voor appartementen € 224.000 in Vlaanderen. Deze prijzen liggen hoger dan in 2021 (respectievelijk € 287.000 en € 218.500).Huizen werden het meest aangekocht in West-Vlaanderen gevolgd door Oost-Vlaanderen en Limburg op plaats drie. Voor appartementen kozen jongeren dan weer massaal voor Antwerpen, Limburg op plaats twee en het brons gaat naar zowel Oost-Vlaanderen als Vlaams-Brabant.Wat zijn de trends?De Fednot stelt vast dat jongeren niet in de goedkoopste categorie woningen zoeken maar wel in het segment net onder de mediaanprijs in België. Het is niet toevallig dat dit ook het segment is waar goede EPC-scores te vinden zijn. Het groeiende besef van duurzaamheid is iets wat onze jonge bevolking bezighoudt, zeker met de stijgende energieprijzen.Huizen kopen is voor jongeren interessant in gemeenten rond de stad, zo blijkt uit de cijfers. Willen ze toch genieten van het Big City Life dan opteren ze vaker voor een appartement.En hoe zit het met het woonkrediet?De stap naar een eerste eigendom kan wat overweldigend zijn. Zeker omdat de banken en kredietgevers alsmaar strengere eisen opleggen voor ze een woonlening gaan toekennen. In vele gevallen moet je het bedrag van de bijkomende kosten (notariskosten, registratiekosten, dossierkosten, enz.) al gespaard hebben en wil de bank je geen extra bedrag lenen buiten de aankoopprijs. Moet je je woondroom dan maar opbergen en verder sparen! Absoluut niet!

Als onafhankelijk kredietmakelaar (lees: niet verbonden aan een bank) hebben we oplossingen die ervoor zorgen dat je jouw plannen niet hoeft uit te stellen.

Zo kunnen we een woonkrediet op maat maken waarbij je begint met een zo laag mogelijk maandelijkse aflossing. Je betaalt de eerste jaren minder dan via een klassieke hypotheekformule met gelijke maandaflossingen. Wanneer je inkomen geëvolueerd is, betaal je meer. Zo kan je met het geld dat je bijvoorbeeld nu aan huur betaalt gaan investeren in je droomwoning.Vaak willen ouders hun kinderen een handje helpen bij de aankoop. Heel leuk, maar ze beschikken niet altijd over de nodige middelen of willen ze hun eigen spaarpot liever voor andere dingen gebruiken. In dat geval denken we graag jou mee. Wat we hier kunnen doen: de kinderen sluiten een hypothecair krediet af en de ouders sluiten een lening op afbetaling af voor het ontbrekende bedrag, dat ze dan ter beschikking stellen van hun kinderen… en klaar is kees. Zo kunnen ze hun spaargeld bewaren voor dat appartement aan zee en hebben ze de voordelen van een persoonlijke lening: geen dossierkosten en geen lange wachttijden voor een beslissing.Willen je ouders geen lening afsluiten maar hebben ze een woning die (bijna) hypotheekvrij is? Dan kunnen ze ervoor kiezen om pandverstrekker te worden voor hun kinderen. Hiermee wordt een extra waarborg geplaatst op de woning van de ouders waardoor de verhouding tussen het bedrag van de hypothecaire lening en de waarde van de nieuwe woonst lager wordt en je als koper dus minder moet lenen, wat het woonkrediet goedkoper maakt.Conclusie, sparen voor je woning is nooit slecht, maar weet dat er oplossingen zijn als je echt niet kan wachten. Daar kunnen wij als onafhankelijk kredietmakelaar je steeds mee helpen. Meer inzichten kan je vinden via de Vastgoedbarometer van Fednot.

Delen op:

Gerelateerde blog posts

Bekijk alle posts

Vragen? Onze financiële experts staan op elk moment voor je klaar.

Maak een vrijblijvende afspraak