28/9/2021

Categorie:

Een shift in registratierechten: wat je zeker moet weten!

Van 6 naar 3 procentWe zeiden het daarnet al, goed nieuws voor jonge startende kopers. De registratierechten, een belasting die je betaalt op de registratie van o.a. notariële akten, zakt van 6 naar 3 procent wanneer je een gezinswoning koopt. Met andere woorden, koop je een woning waar je zelf gaat wonen dan geniet je vanaf volgende jaar van deze verlaging. Het beperkt zicht ook niet tot je eerste woning. Het kan ook voor latere gezinswoningen, uiteraard na verkoop van de eerste. Je kan aan de notaris vragen dat hij je akte verlijdt na 1 januari 2022.Deze tariefdaling kan je wat geld besparen. Zo spaar je toch al gemakkelijk € 8.250 uit wanneer je een huis of appartement van € 275.000 zou kopen. Zeker als je weet dat je sinds 2020 niet langer kan lenen voor deze registratierechten.Het verlagen van deze registratierechten moet er namelijk voor zorgen dat jonge startende kopers toch een woning kunnen aankopen zonder tegen torenhoge extra kosten aan te botsen.Van 10 naar 12 procentJe hebt al een gezinswoning en bent op zoek naar een verblijf aan de kust, een investeringspand of bouwgrond voor wat extra inkomsten elke maand? Dan wacht je best niet te lang meer met deze beslissing. Samen met de daling die we net zagen kondigde de Vlaamse regering ook een stijging van dezelfde registratierechten aan met 2 procent voor deze gevallen.'Het zal investeerders niet tegenhouden om de stap te wagen maar welk effect dit op de huurprijzen zal hebben valt nog af te wachten’, weet Jean Pierre Lenskens, onze CEO.Wat je best ook weetJe weet nu in grote lijnen wat er vanaf 1/1/2022 zal veranderen voor de woonfiscaliteit in Vlaanderen. Toch zijn er een aantal puntjes die we je nog willen meegeven zodat je 100% mee bent:

  • Koop je een gezinswoning van minder dan € 200.000 (of € 220.000 in de Vlaamse kernsteden of Vlaamse rand rond Brussel) dan kan je nog aanspraak maken op een extra korting van € 5.600. Ook dit bedrag daalt met de helft tot € 2.800.
  • Wat vele kopers niet wisten is dat ze eerder betaalde registratierechten op een woning in mindering kunnen brengen bij hun aankoop, onder bepaalde voorwaarden. De meeneembaarheid werd dit genoemd. Nog tot eind 2023 zal je als koper nog kunnen kiezen onder welk stelsel je wil vallen: ofwel aan 3% zonder de meeneembaarheid ofwel aan 6% met inbegrip ervan.
  • De notarissen, die al met vele aanvragen zitten, zullen een drukke periode tegemoet gaan om alle aanvragen en akten op tijd te laten verlijden. Stippel dus zeker je woonproject goed uit.

Delen op:

Gerelateerde blog posts

Bekijk alle posts

Vragen? Onze financiële experts staan op elk moment voor je klaar.

Maak een vrijblijvende afspraak