14/9/2022

Dit is de nieuwe maatregel rond betalingsuitstel van je woonkrediet.

Dit alles is Febelfin niet ontgaan, dat is de Belgische federatie van de financiële sector. Ze hebben gepleit voor een betalingsuitstel van woonleningen om gezinnen het hoofd te bieden aan de grote maandelijkse uitgaven. Traditioneel is de maandelijkse aflossing aan je hypotheek de grootste uitgave maar steeds vaker zien we dat de energiefactuur op nummer 1 staat. Je kan een aanvraag indienen bij je bank of kredietverstrekker tussen 1 oktober 2022 en 31 maart 2023.

We gaan wat dieper in op deze maatregel. Wat is het juist en wat zijn de voorwaarden om een betalingsuitstel te krijgen?

Concreet betekent het dat, wanneer je een betalingsuitstel krijgt, voor een periode van 12 maanden geen kapitaal aflost van je maandelijkse hypotheek. Wel betaal je nog interesten. Zo wordt de duurtijd van je krediet met 12 maanden verlengd. Uitstel is immers geen afstel.

Om een betalingsuitstel aan te vragen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het gaat om je hoofdverblijfplaats in België, dus je eigen woning;
  • je persoonlijk vermogen op je zicht- en spaarrekeningen en eventueel beleggingsrekeningen is minder dan 10.000 EUR op het moment van de aanvraag. Er wordt geen rekening gehouden met pensioenspaarrekeningen;
  • je hebt geen betalingsachterstand op je hypotheek of andere kredietovereenkomsten;
  • en je hebt met je energieleverancier een afbetalingsplan kunnen bedingen of hiervoor een aanvraag ingediend.

De bank of kredietgever kan om bewijsstukken vragen om te checken of je aan al deze voorwaarden voldoet. Wacht ook zeker niet te lang met je aanvraag in te dienen. Er kan namelijk wat verwerkingstijd zitten tussen de aanvraag en de start van je uitstel. Je aanvraag zal geen dossierkosten met zich meebrengen.
Als kredietmakelaar staan we klaar om je te helpen met vragen rond deze maatregel.

Delen op:

Gerelateerde blog posts

Bekijk alle posts

Vragen? Onze financiële experts staan op elk moment voor je klaar.

Maak een vrijblijvende afspraak