24/4/2024

Alles wat je moet weten over de schuldsaldoverzekering

Alles wat je moet weten over de Schuldsaldoverzekering 

Stel je voor: je hebt zojuist een huis gekocht met een hypothecaire lening. Op dat moment is het waarschijnlijk het laatste waar je aan wilt denken, maar wat als er iets met jou gebeurt voordat de lening volledig is afbetaald? Dit is waar een schuldsaldoverzekering van pas komt. 

Deze verzekering beschermt jouen je gezin in het geval van overlijden tijdens de looptijd van je woonlening. Kort gezegd, mocht je komen te overlijden voordat de lening is afbetaald, dan zal de verzekeringsmaatschappij het resterende bedrag aan de bank betalen, waardoor je erfgenamen niet met deze last worden opgezadeld. Het is eigenlijk een levensverzekering die dient als waarborg voor je lening. 

Wat kost een schuldsaldoverzekering? 

De kosten van een SVV variëren en kunnen op verschillende manieren worden betaald. Je kunt ervoor kiezen om een eenmalige premie te betalen of om periodiek een vaste premie te betalen. De hoogte van de premie hangt af van verschillende factoren, zoals het geleende kapitaal, jouw leeftijd, de looptijd van de lening, de rentevoet en het risico op overlijden. Bij het bepalen van de premie speelt ook je gezondheid een rol; aan de hand van een medische vragenlijst wordt het risico op overlijden ingeschat.  

Sommige verzekeraars bieden ook extra’s aan in hun verzekeringsvoorstel, zoals bijkomende dekkingen bij inkomensverlies, repatriëring bij overlijden in het buitenland, psychologische bijstand voor nabestaanden, …  

Hoeveel moet je laten verzekeren?

 Als alleenstaande kan je ervoor kiezen om het volledige geleende bedrag te verzekeren. Heb je een partner, dan kun je samen beslissen welk percentage van de lening door elk van jullie wordt gedekt. Dit kan op basis van inkomen of andere afspraken. Bijvoorbeeld, je kunt ervoor kiezen om beide partners voor de helft te verzekeren of een andere verdeling te kiezen op basis van jullie specifieke omstandigheden.

 Is een schuldsaldoverzekering verplicht?

 Nee, wettelijk gezien is een SVV niet verplicht. Echter, de meeste banken eisen het wel bij het afsluiten van een hypothecair krediet. Als je ervoor kiest om een SVV af te sluiten bij dezelfde bank waar je je lening hebt, kun je vaak profiteren van een korting op je krediet. Voordeel, wij als makelaar vergelijken ook aanbieders van deze verzekering zodat jij het beste voorstel krijgt.

 Het afsluiten van een schuldsaldoverzekering kan dus een verstandige keuze zijn bij het aangaan van een hypothecaire lening. Het biedt gemoedsrust, wetende dat je geliefden financieel beschermd zijn als er iets met jou zou gebeuren.

Delen op:

Gerelateerde blog posts

Bekijk alle posts

Vragen? Onze financiële experts staan op elk moment voor je klaar.

Maak een vrijblijvende afspraak