Als je vanaf 2023 een woning kocht met een energielabel E of slechter, moet je deze binnen vijf jaar upgraden naar minstens label D. Maar ook als je een woning met een beter energielabel hebt, is het slim om na te denken over hoe je je huis klaarstoomt voor de toekomst. We moeten immers allemaal tegen 2050 naar een label A.
Op dit moment heeft nog geen 5% van de woningen in België een label A. Dat betekent dat er nog zo’n 2,9 miljoen woningen gerenoveerd moeten worden tegen 2050, wat neerkomt op 95.000 woningen per jaar. Dit is een enorme uitdaging, maar met de juiste aanpak is het haalbaar.
Het Energieprestatiecertificaat (EPC) geeft je een goed beeld van de energieprestaties van je woning. Het EPC rapporteert over de isolatie, beglazing en technische installaties van je huis. Dit certificaat vormt de basis voor je renovatieplan en helpt je samen met een expert te bepalen welke stappen je moet nemen.
Scoort je woning slecht op zijn EPC, dan moet je rekening houden met extra kosten om je huis naar de huidige energienormen te brengen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent voordat je beslissingen neemt, want het gaat om grote bedragen. Heb je al een woning? Overweeg dan een energieaudit. Deze audit laat je zien waar, hoeveel en op welke manier je energie kunt besparen.
"Het EPC is enkel een energetische indicator en geeft geen info over de structurele staat van de woning", vertelt Niels Detiège, energieadviseur bij Energiehuis Limburg. "Het is belangrijk dat kopers of eigenaars die gaan renoveren ook rekening houden met de structurele aspecten van de woning." Denk goed na over de volgorde van je renovaties, met in het achterhoofd dat de EPC-normen strenger worden in de toekomst.
Een belangrijke vraag bij het plannen van je renovatie is: “Hoe gaan we de renovaties bekostigen?” Naast verschillende premies en subsidies kun je ook overwegen om je renovatie samen met je woonlening te financieren. Dit kan via offertes of bestekken. Ben je al eigenaar? Dan is het herzien van je huidige lening met extra renovatiebudget misschien een slimme zet om je huis future-proof te maken.
Renovaties kosten geld en tijd, maar ze verhogen het comfort en de waarde van je huis aanzienlijk. Met de juiste aanpak en financiering kun je je huis klaarstomen voor een energiezuinige toekomst.
Delen op: